Domeinnamen

1e Jaar gratis domeinnaam plus hosting

Tips bij het kiezen van je domeinnaam

  • Kort en krachtig houden
  • Kies een zoekmachine vriendelijke naam
  • Geen ingewikkelde termen gebruiken
Een domeinnaam kiezen

Weet jij al welke domeinnaam bij jou past? Bij het opstarten van je nieuwe website is het van belang dat je een goede domeinnaam uitzoekt. Hieronder enkele tips om je te helpen met het kiezen van de juiste domeinnaam.

1. Kort en krachtig
Verzin een korte en krachtige naam. Een korte domeinnaam is makkelijker te onthouden. Gebruik geen al te ingewikkelde termen. Het mag zelf rijmen. Bijvoorbeeld www.SchoenKampioen.nl.

2. Streepjes
Je ziet ze nog wel eens voorbijkomen. Domeinnamen bestaande uit twee woorden die worden gescheiden door een streepje. Niet doen. Achterhaald en niet prettig om te zien.

3. Zoekmachinevriendelijk
Voor zoekmachines zoals Google kan het van belang zijn dat het zoekwoord waar je op gevonden wil worden terugkomt in je domeinnaam. Een zogenaamde generieke domeinnaam kan helpen bij de vindbaarheid van je website in de diverse zoekmachines. Denk bijvoorbeeld aan een generieke naam als Scooterkopen.nl. Je zal sneller bovenaan de zoekresultaten verschijnen als een persoon zoekt op “scooter kopen”. Bovendien is het voor de bezoeker van je website direct duidelijk wat voor product hij kan verwachten. Aan de andere kant maakt een generieke domeinnaam het lastig om je naamsbekendheid te meten. Komen de bezoekers nu juist binnen op je naam of op de generieke term?

4. Nationaal en internationaal
Ga je je website richten op de internationale markt of hou je het meer lokaal? Richt je je website internationaal registreer dan een .com. De afkorting staat voor commercieel en wordt meestal geregistreerd met als doelgroep de internationale markt.
Start je een informatieve website kies dan voor een .info welke aangeeft dat het een informatieve website betreft.
Zo hebben veel extensies een bepaalde rol. Hier een aantal voorbeelden.

.biz = zakelijk
.tv = uitzending gericht
.mobi = providers van mobiele telefonie en content
.net = Internet
.org = Non – Profit organisaties

5. Nieuwe extensies
Het is al lang niet meer zo dat je keuze voor een extensie beperkt blijft bij een .nl of een .com. Wat je steeds vaker ziet is een leuke woordspeling met een nieuwe extensie. Kadoot.je is een voorbeeld. Let wel op dat websurfers nog niet helemaal gewend zijn aan de nieuwe extensies waardoor je website als onbetrouwbaar kan worden gezien. Dit zal in de loop van de jaren wel verdwijnen en dan ben jij al wel in het bezit van zo’n hippe extensie. Zie hieronder een lijst met onze veelgebruikte extensies.